Mariana Mitu

marianami2.png

Locul de muncă actual: Fundația Tanner, SERA România; Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale
Domeniul: Cercetare în dezvoltarea copilului și asistență socială
Postul: Asistent Social - Manager de caz
Liceul absolvit: Colegiul Național “Mihai Viteazul”, București


Promoția: 2001-2005
e-mail: mitumariana@ymail.com

N-am avut niciun dubiu că profilul umanist este cel mai potrivit pentru mine, așa că alegerea liceului a fost și mai simplă când am auzit că Mishu (Colegiul Național “Mihai Viteazul”) urma să aibă din anul școlar 2001-2002, clasa de socio-umane. În timpul liceului, am fost preocupată de studiul limbilor străine, literatură, istorie și psihologie.
Când a trebuit să aleg dintre Facultatea de Istorie, Administrație publică și Asistență socială, la care reușisem să fiu admisă, a fost iarăși simplu, cunoscând că asistența socială era un domeniu în plin curs de reconsolidare și simțind că am resursele pentru a mă implica într-un astfel de proces. Facultatea a fost perioada cea mai frumoasă din parcursul meu educațional! Atât cei 3 ani de studii de licență, cât și cei 2 de master, au fost minunați! Am descoperit colectivul cu care mă identificam și un corp profesoral care a stimulat continuu dezvoltarea personală și competențele mele în această specializare. Facultatea mi s-a părut a fi extrem de firească, cu materii pe care le-am iubit efectiv și cu unele la care aveam emoții. Lucrarea mea de licență a fost din domeniul victimologiei și anume “Percepția asupra unei femei victime a unui viol în România” și din păcate, interviurile aplicate mi-au confirmat ipoteza (și temerea) că o astfel de victimă suferă ulterior și blamarea unui segment important din societate. Masterul în Probațiune l-am adorat! Chiar dacă mi-a fost destul de greu să aleg între masterele propuse din cadrul Facultății, am ales să continui să studiez aspecte legate de penitenciare, legislație și maniera de a aborda persoana condamnată la o pedeapsă privativă sau neprivativă de libertate. Lucrarea de disertație a fost o comparație între sistemul de sancțiuni neprivative actuale și cele din perioada comunistă. Pentru aceasta am studiat arhive din cadrul Facultății de Drept și am administrat interviuri ofițerilor de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune din București. Pe perioada masterului am fost printre cei câțiva masteranzi care au înființat o asociație “Youth for Justice” și a participat la lansarea unei lucrări științifice on line cu teme din domeniul justiției, “Probation Junior”. Această perioadă a fost iar una de creștere pentru mine, pentru că mi-a dat ocazia să întâlnesc oameni la fel de pasionați ca mine, cu dorința de a face diferența. Am organizat traininguri pentru studenții care urmau să facă practica în penitenciare, am participat activ la evenimente organizate de noi în penitenciare pe parcursul masterului.
Am inceput să lucrez în asistență socială cum am terminat masterul și pot spune și după 5 ani, că nu a intervenit rutina. Realitatea socială este atât de vastă, că nu ai cum să generalizezi. Echipa din care am făcut parte, m-a ajutat să-mi perfecționez metodele în lucrul cu copiii abandonați, abuzați, familii cu situații financiare precare, persoane cu boli psihice și copii diagnosticați cu boli grave.
Din noiembrie 2012, am început să lucrez în cadrul Fundației Tanner, unde se derulează un studiu longitudinal denumit “Bucharest Early Intervention Project”. Prin natura studiului, aici intru în contact cu copii aflați în instituții, în apartamente sociale, în asistență maternală, adoptați, reintegrați în familiile biologice și copii din comunitate ca grup de control. Aici pot spune că dezvoltarea mea profesională a atins un alt nivel.
Asistența socială este domeniul unde te poți dezvolta în permanență, este un domeniu dinamic, care-ți suscită resursele interioare și care îți oferă cele mai mari satisfacții când vezi că ai reușit să ajuți un om.

Domenii de studii

sociologie
resurse-umane
antropologie
asistenta-sociala