Georgiana-Cristina Rentea
Locul de muncă actual: Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Postul: Lector univ. dr.
Liceul absolvit: Colegiul Național „B.P. Hașdeu”, Buzău,
Promoția: 1999-2003
Promotie Asistență socială: 2003-2007
E-mail: georgiana.rentea@sas.unibuc.ro
Alegerea unei direcții privind continuarea studiilor reprezintă pentru mulți dintre noi o decizie importantă. Motivația alegerii este de multe ori în concordanță cu evoluția noastră din perspectivă socială. Cu toții ne gândim la acel moment care a fost definitoriu în conturarea deciziei noastre de formare educațională și ulterior profesională. În ceea ce mă privește, m-am orientat către domeniul socio-uman, decizie luată spre sfârșitul studiilor liceale la Colegiul Național ”B.P. Hașdeu” din Buzău. De ce? Îmi este acum clar că multitudinea de relații sociale la care am fost expusă de timpuriu, dorința de a îi cunoaște și influența în bine pe ceilalți și de a ajusta unele inechități mi-au influențat decizia.
Pe parcursul anilor de studii la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială - Universitatea din București am apreciat foarte mult gradul de deschidere al cadrelor didactice, comunicarea cu acestea fiind de cele mai multe ori mai simplu de realizat decât ceea ce experimentasem în liceu. M-am bucurat să am colegi din toate colțurile țării și să împărtășim experiențe individuale, să descopăr noi opțiuni și trasee în tot ceea ce ajungeam să întreprind.
Facultatea mi-a facilitat și prima ieșire în străinătate, în anul al doilea de studiu, când am participat la un curs în Austria sub îndrumarea unui cadru didactic. A fost o formă de inițiere atât din perspectiva cunoașterii domeniului asistenței sociale în context european cât și al procesului de mobilitate intra-europeană. Ulterior participării la această școală de vară am devenit mai încrezătoare în a experimenta astfel de oportunități - o parte dintre ele tot prin intermediul facultății.
Pasiunea pentru acest domeniu, aprofundarea cunoștințelor privind procesul de integrare al imigranților prin continuarea studiilor la nivel de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea din București, interacțiunea cu alți specialiști au condus la finalul lui 2009 la conturarea ideii de înființare a unei organizații nonguvernamentale - Asociația pentru Apărarea Drepturilor și Integrare Socială (ADIS, www.asociatia-adis.ro), ale cărei proiecte și activități să se axeze în special pe procesul de facilitate a integrării imigranților în România.