Campania InspiRed - o campanie despre oameni cu și fără HIV

Prezența cazurilor de infecție cu HIV este o realitate pe care oricât am încerca să o ascundem, să o ignoram ea continuă să existe și cu fiecare an care trece devine mai pregnantă.

În România, nivelul cel mai ridicat de discriminare este asociat cu persoanele infectate cu HIV, peste jumătate dintre respondenții la un studiu CNCD* (Percepții și atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, august, 2015) indicând că acestea sunt discriminate la școală, la locul de muncă, dar și în locurile publice.

Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, semnificație în jurul căreia putem atrage atenția publicului asupra nevoii de deschidere și acceptare a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Campania InspiRed este un demers prin care dorim să cultivăm/extindem aria de sensibilitate a fiecarui om, încurajand la deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci cand au ocazia sa le întalnească ori să vorbească despre ele. E o campanie care respectă pe fiecare ca om: atât persoana cu HIV, cât și persoana căreia ne adresăm (din publicul țintă).

Camania InspiRed cuprinde activități nonformale inedite cu caracter motivațional derulate atât în spații restrânse, dar și spații publice, acțiuni de sensibilizare și implicare a studenților din 3 facultăți și o importantă componentă online.

În conceptul campaniei persoana deschisă se informează despre ce înseamnă HIV, acceptă ideea că orice context social comun cu o persoană seropozitivă nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea personală, o persoană deschisă își crează părerile pe informații verificate, nu pe prejudecăți, este conștientă că fiecare are propria poveste de viață căreia îi putem aprecia unicitatea.

În 15 ani de activitate UNOPA, am întâlnit și oameni deschiși care au dovedit sprijin, implicare, au investit timp și pasiune în prevenția și combaterea efectelor HIV. Prin campania InspiRed dorim să le mulțumim și totodată să facem cunoscut efortul lor, care are un potențial motivațional extraordinar pentru fiecare dintre noi.

Atelier de drumming InspiRed
În toată gălăgia zilnică din jur, vrem ca mesajul nostru să se audă. De aceea, am ales percuția pentru a învăța cu toții să ascultăm, să descoperim frecvențe comune și sentimente ce merg dincolo de diferențele dintre noi. Să comunicăm într-un limbaj universal: muzica.
Atelierul presupune utilizarea instrumentelor de percuție și crearea prin sunete a unei povești, iar pentru asta nu e nevoie de cunoștințe muzicale.
Echipa implicată în activitate este singura din România care lucrează cu metoda drumming în context social, extrem de apreciată de public, cu posibilitate mare de improvizație și implicare.

Cabina photobooth InspiRed
Activitatea invită la implicare! Studenții sunt invitați să susțină persoanele seropozitive, fotografiindu-se cu mesaje de încurajare. Fotografiile se vor încărca automat pe pagina de Facebook UNOPA, în galeria „Un om și jumătate”.
Aceste mesaje dovedesc deschiderea celor care acceptă să transmită mesajul lor și îndeamnă la deschidere arătând că a vorbi despre HIV și oameni ce trăiesc cu HIV nu este un subiect tabu, ci o realitate care există. Felul cum ne raportăm la această realitate, influențează felul în care va fi percepută pe mai departe.
Toți participanții vor fi incurajați să distribuie fotografiile pe retele de socializare, să le foloseasca ca imagine de profil sau drept copertă.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153745281613630.1073741835.363475603629&type=3

Echipa UNOPA

afis-activitate-f-asistenta-sociala-v2.png

Domenii de studii

sociologie
resurse-umane
antropologie
asistenta-sociala