Anca Mihai

ancami2.png

Postul: doctorand în Sociologie, Universitatea din București
Liceul absolvit: Colegiul Național „Unirea”, Brașov;
Promoţia: 2004-2008
Promotia: 2008-2011


e-mail: anca.m@sas.unibuc.ro

Numele meu este Anca Mihai și sunt de profesie asistent social. Facultatea de Sociologie și Asistență Socială este personajul martor în multe dintre întâmplările petrecute în ultimii șapte ani și sper să rămână pentru cel puțin încă atâția, mai ales, pentru că duminică seara sunt entuziasmată de faptul că urmează o nouă zi de luni! În liceu îl invidiam pe elevul Grigore Băjenaru, pe care doar un gard îl despărțea de Parcul Cișmigiu. Apropierea de acest parc a cântărit greu atunci când am ales Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București pentru a învăța despre probleme sociale. Dorința mea era să fiu un bun jurnalist, a cărui perspectivă despre lumea socială să fie una avizată și am decis că studiul asistenței sociale este primul pas din acest plan.
Clădirea din Schitu Măgureanu nr. 9. a fost locul pe care l-am simțit ca fiind primul „acasă” într-un oraș străin și în care am fost îndrumată de cei mai buni profesori. M-am simțit încurajată să gândesc în mod critic, să-mi susțin punctul de vedere și să identific în literatura de specialitate argumente științifice pentru intervenții practice de succes. Prin programul de practică al facultății, în primul an am învățat să scriu proiecte pentru tineri, în cel de-al doilea am coordonat un astfel de proiect, iar în cel de-al treilea m-am concentrat pe cercetarea atitudinilor tinerilor față de căsătorie.
În primul an de master, prin bursa de performanță științifică oferită de Universitatea din București am avut oportunitatea de a intervieva atât asistenți sociali implicați în furnizarea de servicii sociale pentru persoanele adulte fără adăpost, cât și beneficiari, din Sibiu, Alba-Iulia, Cluj și București. Jumătate din cel de-al doilea an am studiat și cercetat în Saxonia Inferioară, Germania, ca bursier Erasmus. Cei cinci ani petrecuți în „Schit” au contribuit la obținerea unui internship în cadrul Biroului pentru Contribuția Elvețiană în România, șase dintre cele mai minunate luni din viața mea.
Și povestea continuă, pentru că în prezent sunt doctorandă în Sociologie la facultatea care mă conduce acolo unde îmi doresc să ajung: pe teren, printre oameni care ajută alți oameni să se ajute, pentru ca apoi să scriu despre viața socială observată, din perspectivă științifică.

Domenii de studii

sociologie
resurse-umane
antropologie
asistenta-sociala