Concurs sociologic cu premii pentru liceeni!

Concurs sociologic cu premii pentru liceeni!

Prezentarea concursului. Ești elevă sau elev în clasa a X-a, a XI-a sau a XII-a? Ai avut sau vei avea un curs de sociologie sau de științe sociale în liceul tău? Te gândești să urmezi o facultate cu profil umanist sau de științe sociale? Atunci te invităm la o discuție despre… amiciție, popularitate online, Facebook. Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială ( www.sas.unibuc.ro ) organizează un concurs pentru elevii din liceele de științe umane, socio-umane și reale din toata țara.

Trimiteți-ne gândurile voastre privind amiciția, popularitatea și Facebook-ul, sub forma unui eseu argumentativ. Precizați-vă liber părerea și argumentați-o prin date culese de voi de pe Facebook, experiențe proprii, opinii ale altor persoane – fie ale celor apropiați – sau opinii citite în diverse bloguri, articole, cărți etc., rezultate ale unor studii și diverse alte informații utile. Dacă punem laolaltă minutele sau orele pe care le petrecem cu ochii la Facebook și alte rețele sociale, adunăm o bucată bună de timp și multe gânduri, idei, impresii și emoții. Chiar și prietenia pare că s-a mutat, în mare măsură, pe Facebook. „Dacă nu ai cont pe Facebook nu exiști”, spune un proverb al zilelor noastre. Așa să fie?

Cine poate participa? Sunt invitați să participe elevii și elevele de liceu de la clasele a X-a, a XI-a si a XII-a, indiferent de profil (uman, socio-uman, real).

Premiile?

 • Marele premiu: Kindle Touchscreen Paperwhite, 4 Gb, Wi-fi;

thumb-kindle.jpg

 • 4 mențiuni: Baterii de telefon externe cu cablu USB, 3000 mah, compatibile Samsung, iPhone, Motorola, LG, Nexus, Nokia, Sony Xperia, Blackberry.

thumb-baterie.jpg

Lucrările premiate vor fi publicate pe site-ul Facultății de Sociologie și Asistență Socială ( www.sas.unibuc.ro ).

Înscriere și termen limită
Eseurile vor fi trimise pe e-mail la adresa: concurs@sas.unibuc.ro;
Termenul limită: până pe 20 martie 2015;
Mesajul vostru trebuie să conțină obligatoriu: numele și prenumele autorului, liceul, clasa, profilul clasei (real, uman, socio-uman) și datele de contact (telefon sau adresă de mail);
Fișierul cu eseul poate fi in Word sau PDF.

Juriul
Eseurile vor fi evaluate de un juriu compus din cinci membri.
Membrii vor fi aleși aleator dintre profesorii de științe sociale din liceele din România și cadrele didactice ale Departamentului de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

Anunțarea premiului
Anunțul va avea loc in 29 martie 2015.

Cum trebuie să arate eseul?

 • Lucrările trebuie să aibă maxim 1000 de cuvinte, cu pagini numerotate.
 • Autorii trebuie să se asigure că nu vor dezvălui informații cu caracter confidențial ale persoanelor implicate în studiu.
 • Încercați să folosiți un concept din manuale de sociologie.
 • Trebuie să citați sursele pentru ideile, afirmațiile și datele pe care le preluați din alte publicații, fie tipărite sau de pe Internet (indicând autorul, titlul, anul publicației, locul de unde ați preluat informația).

Puteți să porniți de la următoarele întrebări:

 • Schimbă oare cu ceva rețelele sociale felul în care ne purtăm cu prietenele și prietenii noștri, felul în care ne înțelegem pe noi înșine și pe alții?
 • Cum ni se modifică timpul – într-o eră a update-urilor constante?
 • Cum ne vedem pe noi înșine și pe alții, prin fluxul de selfies și imagini pe care le alegem ca să ne reprezinte?
 • Cum suntem văzuți și, poate, judecați de ceilalți, prin profilurile noastre online?
 • Sunt Facebook și rețelele sociale parte din noi înșine?
 • Ce contează?

Sunt încurajate ideile și abordările noi și creative.

Sunt apreciate opiniile susținute prin argumente clare și structurate, prin exemple din experiența proprie și a altor persoane, prin citarea argumentelor altor persoane.

Detalii suplimentare: concurs@sas.unibuc.ro.

 

Domenii de studii

sociologie
resurse-umane
antropologie
asistenta-sociala