Admitere programe de masterat 2025

Programe de master în Sociologie și în Asistență socială

Dacă doriți să vă alăturați comunității Facultății de Sociologie și Asistență Socială (sau să rămâneți alături de noi, după primii trei ani petrecuți în perioada studiilor de licență), pe această pagină veți găsi informații care să vă ajute să navigați procesul de admitere ușor. Pe măsură ce apar informații noi, vom actualiza această pagină. Informațiile de aici vor fi sintetizate cât să poată fi parcurse cu ușurință. Pentru o descriere completă a programelor de master disponibile în facultatea noastră (inclusiv o descriere a fiecărui curs pe care îl veți parcurge pe perioada celor trei ani de studii), vă rugăm să accesați acest link.

Admiterea la facultate se face personal, de către persoana care va urma programul de master. Dacă doriți ca o altă persoană să vă reprezinte oricând în timpul procesului de admitere, acest lucru se poate face numai cu procură.

Durata studiilor: 2 ani (4 semestre)

Mai jos găsiți informații despre admitere. Pentru o navigare ușoară către secțiunea de interes, puteți folosi butoanele de mai jos.

Vă recomandăm să citiți integral informația de pe această pagină, ca să nu ratați o etapă importantă. După înscrierea cu succes, candidatul trebuie să se prezinte fizic în fața comisiei de admitere. După afișarea listelor cu rezultate, candidații admiși trebuie să confirme locul. Despre toți acești pași găsiți informații mai jos.

Calendar admitere master

iulie 1, 2025

Înscrieri

Înscrierile au loc în perioada 1 -13 iulie 2025.
Formularul de înscriere se completează online, în aplicația de admitere. Dosarul se poate încărca online sau aduce fizic la facultate (Schitu Măgureanu nr. 9, București, de luni până vineri de la 09:00 la 14:00 și sâmbătă-duminică de la 09:00 la 12:00)
În 13 iulie 2025 toate dosarele se depun fizic, la sediul facultății

iulie 1, 2025
iulie 15, 2025

Afișare listă candidați, repartizați pe comisii și săli

În 15 iulie 2025 se afișează listele candidaților pentru fiecare program de studii. Se menționează comisia, sala și ora unde va avea loc interviul.

iulie 15, 2025
iulie 16, 2025

Interviu programe de masterat în Asistență socială

Interviul este o probă obligatorie și se desfășoară cu prezență fizică, față în față. Toți candidații care se înscriu la programe de master în asistență socială susțin interviul în 16 iulie 2025.

iulie 16, 2025
iulie 17, 2025

Interviu programe de masterat în Sociologie

Interviul este o probă obligatorie și se desfășoară cu prezență fizică, față în față. Toți candidații care se înscriu la programe de master în sociologie susțin interviul în 17 iulie 2025.

iulie 17, 2025
iulie 22, 2025

Afișare rezultate candidați admiși la fiecare program de master pe forme de finanțare

În 22 iulie 2025 se afișează rezultatele pentru fiecare program de master la care v-ați înscris.
Rezultatele vor fi disponibile în contul de candidat din aplicația de admitere, pe site-ul facultății și la avizierul facultății (Schitu Măgureanu nr. 9, București)

iulie 22, 2025
iulie 22, 2025

Contestații

În 22 și 23 iulie 2025 pot fi depuse contestații

iulie 22, 2025
iulie 23, 2025

Confirmarea locului

Confirmarea locului se realizează din 23 până în 26 iulie 2025 și se realizează fizic, la sediul facultății din Schitu Măgureanu nr 9, București, după următorul program:
luni-vineri, de la 09:00 la 14:00
sâmbătă, de la 09:00 la 12:00

iulie 23, 2025
iulie 29, 2025

Rezultate finale

Rezultatele finale pentru această sesiune de admitere se afișează în 29 iulie 2025. Informația va fi disponibilă în contul de candidat din aplicația de admitere, pe site-ul facultății și la avizierul din Schitu Măgureanu nr. 9.

iulie 29, 2025

Locuri

Număr de locuri disponibile: în curând. Mai multe informații despre programele de studii de master găsiți în secțiunea dedicată studiilor de master: click aici pentru a citi despre programele de master.

Domeniul de masterProgramul de studii universitare de master (învățământ cu frecvență)
SociologieDevianță socială și criminalitate
SociologieManagementul resurselor umane
SociologieSociologia consumului și marketing
SociologieSondaje de opinie, marketing și publicitate
SociologieStudii de securitate
SociologieCercetare sociologică avansată
SociologieEN: Cercetare în sociologie (program în limba engleză – Research in Sociology)
SociologiePolitici publice și management în administrația publică
SociologieCross-disciplinary perspectives on socio-ecological transformations
Asistență socialăConsiliere în asistența socială
Asistență socialăGrupuri de risc și servicii sociale de suport
Asistență socialăManagementul serviciilor sociale și de sănătate
Asistență socialăPrevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri
Asistență socialăProbațiune

Criterii de admitere

Media de admitere are trei componente:

  • Mabs: media generală de absolvire a studiilor de licență ((media anilor de studii + media de licență)/2)
  • Neseu: nota de la eseu – nota acordată de comisia de admitere eseului depus de candidat/ă în perioada înscrierii
  • Ninterviu: nota interviu – nota acordată de comisia de admitere pentru susținerea interviului

Media de admitere se calculează folosind următoarea formulă: M=1/3Mabs + 1/3Neseu + 1/3Ninterviu

Mediile nu se rotunjesc și se iau în considerare notele cu primele două zecimale. Media de admitere nu poate fi mai mică de 6 (șase).

CRITERII DE DEPARTAJARE
În cazul mediilor egale ale candidaţilor departajarea se face în funcţie de:

  • Criteriul I – media notelor obţinute la eseu şi interviu;
  • Criteriul II – media examenului de licență;
  • Criteriul III – media generală a anilor de studii.

Acte

Cei care depun dosarul fizic, vor aduce la facultate documentele din lista de mai jos. Cei care depun dosarul online, încarcă fotografii sau copii scanate ale documentelor în aplicația de admitere și aduc documentele în perioada de confirmare a locului.

  1. fișa de înscriere (se descarcă din aplicația de admitere)
  2. eseu cu tematica specifică a programului de master pentru care candidează. Este așteptat ca eseul să fie o lucrare originală, să aibă maximum 10 pagini și să conțină o bibliografie cu trimitere la materiale științifice (mai ales articole științifice, cărți și capitole, dicționare și enciclopedii de specialitate) relevante pentru domeniul masterului
  3. diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta în original sau copie certificată conform cu originalul
  4. diploma de licenţă în original sau copie certificată conform cu originalul sau adeverință de licență pentru promoția 2025 în original sau copie certificată conform cu originalul
  5. supliment la diplomă/foaia matricolă din facultate sau adeverinţă care să menţioneze media anilor de studii (pentru absolvenţii din 2025)
  6. certificatul de naştere în copie certificată conform cu originalul
  7. document care atestă schimbarea numelui (de ex. certificat de căsătorie în copie certificată conform cu originalul), dacă este cazul
  8. 2 fotografii tip buletin de identitate
  9. adeverință medicală tip, din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează
  10. C.I sau pașaport în copie
  11. dovada achitării taxei sau a scutirii de taxă (chitanţa plăţii taxei de înscriere la concursul de admitere. Taxa de înscriere la concursul de admitere este de 150 lei pentru prima înscriere; 100 lei a doua și 50 lei următoarele înscrieri și se achită la sediul facultății sau online în contul RO47RNCB0076010452620044 deschis la sucursala BCR sector 5 București)
  12. pentru cei care candidează pe locuri speciale: Recomandare pentru candidații aparținând minorității naționale scrisă din partea unei organizații legal constituite a acelei minorități, indiferent de domeniul acesteia de activitate, în care se menționează că respectivul candidat face parte din minoritatea respectivă, în copie scanată – originalul va fi depus la secretariat în momentul constituirii/depunerii dosarului fizic (la confirmarea locului)
  13. pentru cei care candidează pe locuri speciale: Candidații care provin din sistemul de protecție socială sau sunt persoane cu dizabilități pot opta pentru a candida pentru un loc special alocat acestor categorii de persoane, prezentând documentele justificative în acest sens
  14. pentru cei cu studii finalizate în afara României: Documentul de recunoaștere a studiilor efectuate în afara României, conform prevederilor legale în vigoare la data înscrierii; Atestatul de recunoaștere a studiilor efectuate în afara României, eliberat de către direcția de specialitate din cadrul M.E. și actele de studii în original în vederea echivalării la nivelul facultății.
  15. Candidații care au urmat anterior un program de master trebuie să prezinte adeverință cu tipul de studii urmate și forma de învățământ: buget sau taxa (cu bursă/fără bursă), eliberată de instituția de învățământ superior unde a fost înmatriculat studentul/studenta (copie scanată și depunerea în original la constituirea/depunerea dosarului fizic)

Taxe

Taxe înscriere admitere master 2025:

  • 150 lei prima înscriere (opțiune). Se poate solicita scutirea acestei taxe de către persoanele care se încadrează în una din situațiile prevăzute în metodologia de admitere. Găsiți detalii mai jos, în secțiunea dedicată scutirilor de taxe. Apăsați aici pentru navigare directă.
  • 100 lei a-II-a înscriere (a-II-a opțiune);
  • 50 lei a-III-a și următoarele înscrieri (opțiuni)

Taxa de înscriere la admitere se poate achita în trei moduri:

  • direct în aplicația de admitere, când se completează dosarul, în timpul perioadei de înscriere
  • prin transfer bancar în contul facultății. Se poate achita de pe site-ul de plăți al Universității din București sau direct în contul facultății, în contul RO47RNCB0076010452620044 deschis la sucursala BCR sector 5 București. 
  • la casieria facultății din sediul din Schitu Măgureanu, în timpul programului de lucru din perioada de înscrieri (1-13 iulie 2025)

Mai multe informații despre taxele de școlarizare găsiți dacă apăsați pe butonul de mai jos.

Scutiri de taxă

Scutirile de taxă se acordă pentru o singură înscriere la programe de licență în Universitatea din București. Un candidat care solicită scutire de taxă trebuie să prezinte acte doveditoare pentru una din următoarele situații

  • Copie a certificatului sau a certificatelor de deces ale părinților (în cazul celor orfani de unul sau ambii părinți, până la împlinirea vârstei de 26 ani);
  • Document care să ateste proveniența candidatului din familii monoparentale (până la împlinirea vârstei de 26 ani);
  • Adeverință care să ateste că provin din sistemul de protecție socială (în cazul celor aflați la momentul înscrierii, în această situație, până la împlinirea vârstei de 26 ani);
  • Adeverință din care să rezulte calitatea de personal didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionat,  a susținătorilor legali;
  • Adeverință din care să rezulte calitatea de personal încadrat în Universitatea din București pentru susținătorii legali ai candidatului;
  • Potrivit legii, beneficiază de scutirea de taxă și persoanele aflate în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie pe baza unei adeverințe eliberate de Direcția de asistență socială pe raza căreia candidatul are domiciliul.

Scutirea de plata taxelor de înscriere la concursul de admitere se acordă de către președintele comisiei de admitere pe facultate numai în baza actelor prezentate/încărcate de candidați pe platforma de înscriere, din care să rezulte că fac parte din una din categoriile enunțate mai sus.

Confirmarea locului

CONFIRMAREA LOCULUI ESTE OBLIGATORIE INDIFERENT DE FORMA DE FINANŢARE LA CARE A FOST ADMIS CANDIDATUL SI INDIFERENT DE FORMA DE ÎNSCRIERE PE CARE A ALES-O.

1. Candidaţii admişi pe locurile finanţate de la BUGETUL statului au obligaţia de a  confirma locul. Confirmarea locului se realizează prin semnarea contractului de studii, prin prezentarea diplomei de Bacalaureat în original și a tuturor documentelor încărcate în platformă.

2. Candidaţii admişi pe locurile cu TAXĂ (taxa anuală este RON 5400/an) au obligaţia de a  confirma locul. Confirmarea locului se realizează prin semnarea contractului de studii și prin prezentarea tuturor documentelor încărcate în platformă.

La confirmarea locului, prin prezentarea documentelor solicitate se constituie dosarul de student, se achită taxa de înmatriculare (RON 50) și se completează contractul de studii. Taxa de înmatriculare NU se restituie. Taxa de înmatriculare poate fi achitată la sediul facultății, la Casieria U.B., la orice bancă sau online, în contul RO47RNCB0076010452620044 deschis la sucursala BCR sector 5 București.

Taxa de școlarizare aferentă semestrului I de RON 2700 va fi achitată, conform contractului de studii, în primele 30 de zile de la începerea anului universitar. Apăsați aici pentru a citi mai multe informații despre taxele de școlarizare.

Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe facultăți sau domenii din cadrul Universității din București sau din alte instituții de învățământ superior, dar poate fi admis la o singură universitate sau facultate (domeniu) pe locurile finanțate de la buget pe durata normală de studii. 

Candidatul admis la cel mult două universități sau facultăți sau specializări concomitent este obligat să opteze pentru aceea la care dorește să fie admis pe locurile finanțate de la buget, prin prezentarea dosarului cu acte de studii  în original și completarea formularului de confirmare a locului, în termenul stabilit de facultate. 

NEPREZENTAREA DIPLOMELOR (bacalaureat si licență) ÎN ORIGINAL ȘI A FORMULARULUI DE CONFIRMARE, din vina exclusivă a candidatului admis, DUCE LA PIERDEREA LOCULUI FINANȚAT DE LA BUGET.
Pentru eventualele locuri rămase neocupate se va organiza o nouă sesiune de admitere în septembrie 2025.

Mai multe informații sunt disponibile în Regulamentul UB privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere 2025

Scroll to Top